Hypnotherapie


Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een behandelmethode om bepaalde klachten met behulp van hypnose, ook wel trance genoemd te behandelen. De hypnotherapeut begeleid je hierbij, zodat je contact kunt maken je onderbewustzijn. In het dagelijks leven belemmert het rationele bewustzijn, de toegang tot je onderbewustzijn.
   

Wat is hypnose?
Hypnose is een trance, een staat van ontspanning en focus waarbij je open staat voor suggesties. Een trance is toestand waarin je zo gefocust bent, dat je minder gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. Bijvoorbeeld dagdromen of helemaal opgaan in een verhaal of film. De patronen van hersengolven laten zien dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Er zijn vele manieren om een trance op te wekken en ook verschillende niveaus. Bij hypnose wordt de trance actief opgewekt en dit kan op verschillende manieren. In hypnose ben je de hele tijd zelf in controle, als je je ogen wilt openen dan kun je je ogen gewoon openen en ben je direct terug in het hier en nu. Je doet en zegt niets dat je niet wilt. 
 

Hoe kom je in hypnose?
De hypnotherapeut begeleid je in de trance, dit proces noemen ze de inductie. Dit kan op verschillende manieren. Een veel gebruikte inductie is de 
Dave Elman inductie. De hypnotherapeut zal de inductie gebruiken die het best bij jou past. De diepte van de trance die nodig is voor de behandeling kan verschillen. Gebruikelijk is een diepe trance “somnambulisme” genoemd, een staat die vergelijkbaar met is met slaapwandelen. Maar ook met een lichte trance kun je goede resultaten bereiken.
 

Hoe werkt hypnotherapie?
Het probleem dat je ervaart kan bijvoorbeeld te maken hebben met een ervaring in je leven, zoals een trauma of een overtuiging, bijvoorbeeld; “ik ben niet goed genoeg”. Als je in trance bent communiceert de hypnotherapeut rechtstreeks met je onderbewustzijn, door het stellen van vragen en het geven van suggesties. Zo wordt je je bewust van de ervaring of de overtuiging die je belemmert en wordt het probleem opgelost, daar waar het ontstaan is. De therapeut maakt hierbij gebruikt van een therapeutische techniek die het beste past bij jou probleem.


Wat is het verschil tussen hypnose en hypnotherapie?
Hypnose wordt regelmatig geassocieerd met vermaak. Mensen die onder hypnose dingen doen waar anderen om kunnen lachten. Deze vorm van entertainment heet showhypnose en heeft niets te maken met hypnotherapie.
Hypnotherapie wordt uitgeoefend door een professioneel gediplomeerde hypnotherapeut die aangesloten is bij een beroepsvereniging en voldoet aan de wetgeving. 


Hoe weet je of je in hypnose bent?
Wat je voelt is voor iedereen anders. Je voelt je heel ontspannen en je weet dat je er op ieder moment mee kunt stoppen en je ogen open kunt doen als je dat wilt, maar je hebt de behoefte niet.
je oogleden kunnen trillen
je kunt een tinteling voelen bijvoorbeeld in je vingers, armen of benen
je kunt je zwaar voelen of juist licht
je kunt het warm of koud krijgend

je kunt een schok in je arm of been voelen, net zoals tijdens het inslapen

je hoofd gaat hangen

je mond kan een beetje open gaan omdat de spieren ontspannen zijn

je hoort alles wat de therapeut zegt en dat is ook de bedoeling

je hand, vinger of arm beweegt zonder dat je dat bewust doet


Hoe weet je of de hypnotherapie geholpen heeft?

Soms weet je het direct of de behandeling heeft geholpen, bijvoorbeeld bij een angst. In andere gevallen merk je het pas na een tijdje omdat hypnose op een onderbewust niveau werkt ben je je er op dat moment niet bewust van.


Wanneer werkt hypnotherapie niet?

Als je niet gemotiveerd bent om je probleem op te lossen. Hoe komt dat? Je doet niets tegen je wil, dus als jij eigenlijk niet van je probleem af wilt, dan kan de hypnotherapeut je ook niet dwingen. Denk hierbij aan de roker die op verzoek van een partner gaat stoppen met roken. Dit zijn de mensen die denken baat het niet dan schaad het niet.
Je moet er dus zelf van overtuigd zijn dat het jou probleem is en dat jij het wilt oplossen.

Is hypnotherapie eng?

Nee, hypnotherapie is helemaal niet eng en meestal een fijne ervaring. Bij een behandeling met regressietherapie komt het soms voor dat oude en onverwerkte emoties tijdens de behandeling omhoog komen. Dit kan een negatieve ervaring uit het verleden zijn, waarvan je je niet bewust was. Dat kan gepaard gaan met een angstig gevoel. Als hypnotherapeut heb je geleerd hoe je hiermee om moet gaan, zodat je op een goede en veilige manier deze emoties kunt verwerken.


Welke klachten zijn te behandelen met hypnotherapie?
 Hier een opsomming van voorkomende klachten:

  • Angsten
  • Prikkelbare darm syndroom (PDS)
  • Trauma’s
  • Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)
  • Stress
  • Slaapproblemen
  • Chronische pijnklachten
  • Fantoompijn
  • Afvallen
  • Verslavingen
  • Negatieve overtuigingen
  • Allergieën
  • Hooikoorts
  • Vermoeidheidsklachten
  • Burn-out
  • Migraine
  • Tinnitus
  •  Onzekerheid
  • Onverklaarbare vage klachten


Hypnotherapie is een bewezen effectieve behandelvorm. In hoeverre het effectief is, verschilt per persoon en is afhankelijk van je klacht. Raadpleeg eventueel ook je huisarts of specialist.